Er staan fietsen in de Vruchtenbuurt …

Door: Jacob Struyker Boudier.

Veel bewoners van de Vruchtenbuurt fietsen veel en graag. Sommige bewoners hebben een eigen schuur waar de fiets kan worden gestald, maar veel Vruchtenbuurters hebben dat niet. Voor het stallen van fietsen zijn in de Vruchtenbuurt verschillende mogelijkheden.

Fietsenstallingen

Er zijn in de Vruchtenbuurt een aantal fietsenstallingen. In een buurtstalling kunnen bewoners tegen een kleine maandelijkse vergoeding hun fiets stallen. Er zijn stallingen in de Frambozenstraat, de Tomatenstraat, de Okkernootstraat en de Sinaasappelstraat. Op de website http://www.stallingdenhaag.nl/ kunt u een overzicht vinden met meer informatie.

Sinds kort is er ook een fietsenstalling in de tuin van het wijkgebouw De Abri. Op 13 juni opende wethouder Smit de nieuwe fietsenstalling achter het wijkgebouw. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Voor meer informatie mail naar: info@wijkberaad-vruchtenbuurt.nl.

Fietstrommels

Fietstrommels zijn afsluitbare fietsenbergingen waar een aantal fietsen in passen. Begin 2010 kwamen er zes aan de Abrikozenstraat (zie http://www.stallingdenhaag.nl/).

In september begint de gemeente met het plaatsen van nog 20 fietstrommels in de Vruchtenbuurt. De locaties van de trommels zijn in overleg met bewoners en het Wijkberaad bepaald. Er zijn 10 plekken gevonden, onder meer in de Abrikozenstraat, de Vlierboomstraat, de Kornoeljestraat en de Thorbeckelaan. Voor die plekken zijn in totaal 20 fietstrommels beschikbaar. Er is zoveel animo, dat er inmiddels een wachtlijst is voor de beschikbare plaatsen in deze fietstrommels.

Fietsnietjes/fietsbeugels

Fietsbeugels zijn fietsenrekken waarin u uw fiets kwijt kunt. Bewoners van een portiekwoning zonder kelderbox of garage kunnen fietsbeugels aanvragen bij de gemeente. U moet bij de andere bewoners van uw portiek nagaan of zij ook fietsplekken willen. Dat bepaalt hoeveel fietsbeugels u krijgt van de gemeente. U kunt fietsbeugel(s) alleen aanvragen voor de stoep die direct voor uw portiek ligt. De beugels mogen niet in de weg staan voor hulpdiensten, rolstoelen en kinderwagens. Afhankelijk van uw aanvraag en de beschikbare ruimte plaatst de gemeente maximaal 4 fietsbeugels. In elke beugel kunnen 2 fietsen staan. Het aanvraagformulier kunt u vinden op: http://www.denhaag.nl/home/bewoners/loket/to/Fietsbeugels.htm.

Het Wijkberaad is u graag behulpzaam bij de aanvraag. Mail naar: info@wijkberaad-vruchtenbuurt.nl.

Fietswrakken/weesfietsen

Weesfiets

Met zo veel fietsen in de wijk, zijn er helaas ook nogal wat weesfietsen of fietswrakken. Een fiets is een wrak als er minimaal 3 belangrijke onderdelen ontbreken of kapot zijn, bijvoorbeeld als er geen wielen, trappers en zadel meer opzitten. Als u een verwaarloosde of kapotte fiets op straat meldt bij de gemeente, zorgt deze ervoor dat de fiets wordt opgeruimd (zie http://www.denhaag.nl/home/bewoners/verkeer-en-vervoer/to/Fietswrak-melden.htm).

In de praktijk is het voor de gemeente niet altijd makkelijk om vast te stellen of een fiets verwaarloosd is en niet meer wordt gebruikt. Daarom start de gemeente na de zomer met een proef in het Valkenboskwartier. De gemeente gaat ogenschijnlijk ongebruikte fietsen voorzien van een label. Hierop staat een waarschuwing aan de eigenaar dat de fiets na 28 dagen zal worden weggehaald. Na die periode wordt de fiets weggehaald en 6 weken in depot gehouden. De eigenaar kan de fiets in die periode voor 25 euro weer ophalen.

Het Wijkberaad van de Vruchtenbuurt vindt dit een goed initiatief dat voor de Vruchtenbuurt ook interessant kan zijn.  We zullen de proef in het Valkenboskwartier goed blijven volgen.

 

 

Over Wim F. Abbenhuis

Wim is bestuursvoorzitter van de Stichting Wijkberaad Vruchtenbuurt. Hij overziet als voorzitter het geheel van de projecten. Daarnaast is hij accounthouder voor de digitale muurkrant en hoofdredacteur van VruchtenMail en VruchtenPers.