Pluktuin

Let op: De plannen voor een Plukpark (=kruising Perenstraat met Abrikozenstraat) in de Vruchtenbuurt zijn deze zomer vanwege diverse omstandigheden tijdelijk stil gelegd. De omwonenden worden voor meer info deze herfst uitgenodigd in de Abri voor een bewonersavond.

De huidige groenstrook op de kruising Perenstraat met Abrikozenstraat ziet er saai uit en heeft bovendien kale plekken door graafwerkzaamheden. De groenstrook wordt helaas misbruikt als honden uitlaatplek. Hondenbezitters zetten hun viervoeter over het hek en laten hun huisdier los rondrazen in het groen met zichtbare schade aan de planten tot gevolg. De poep wordt er bovendien niet opgeruimd. De groenstrook zal daardoor in de toekomst verder vervuilen en verloederen. Op googlemaps is duidelijk te zien dat de groenstrook er momenteel niet aantrekkelijk uitziet.

De kleine speeltuin ernaast met wat peuter- en kleuter-toestellen voldoet duidelijk niet aan de behoeften in de wijk want er wordt slechts sporadisch gebruik van gemaakt door die doelgroep. De kinderen tot 10 jaar hebben vlakbij een goede speeltuin op de Appelstraat met een voetbalkooi. Voor de meiden van 10 plus is er niets te beleven. Er is daarom dringend behoefte in de wijk aan een speeltuin voor de jeugd van 10 jaar en ouder. De voorkeur gaat uit naar een sportieve voorziening die ook voor de meiden aantrekkelijk is. Het is nu afstandelijk kaal door metalen hekwerk rondom en mist een groene uitstraling.

Steeds meer mensen leggen hun eigen tuin vol stenen omdat ze niet weten hoe ze om moeten gaan met groen. Of ze denken dat ze er de tijd niet voor hebben om het op groene wijze te onderhouden. Kinderen leren vaak niet meer van hun ouders hoe je een groene tuin kunnen onderhouden. De stad versteent daardoor in de toekomst steeds verder. De gemeente moet daarom veel zuiniger omgaan met het resterende groen en mensen met groene vingers. Buurtbewoners onthaasten graag door een wandeling door het groen in eigen wijk.

Projectdoelstelling

Het doel van dit project is om de sociale cohesie bevorderen in de wijk door samen op duurzame wijze te tuinieren, centraal gelegen middenin onze wijk. Dit om duurzaam denken en duurzaam doen te bevorderen zowel bij volwassenen als bij de jeugd (bijvoorbeeld door het aanleggen van een eetbare tuin of eetbaar balkon bij hun eigen huis). Op deze wijze willen we dit deel van de wijk op duurzame wijze verfraaien en verdere verstening van de stad (het leven in een ‘stenen woestijn’) voorkomen. Wij vestigen bovendien de aandacht op planten voor bijen en vlinders in de tuin, vergeten groentes en het bevorderen van biodiversiteit.

Concreet resultaat in het kort

Aanleg van een plukpark met duurzaam verbouwde groente, vruchten en kruiden onderhouden door de buurtbewoners en ernaast een speeltuin met tafeltennistafels en klauterbomen en seizoensbeplanting erin.

Afbakening

Het gaat in dit plan alleen om de kleine speeltuin aan de Perenstraat met de strook groen die er aan grenst aan de Abrikozenstraat van Perenstraat tot aan de Mient. (De groenstrook aan de overzijde van de Mient blijft in 2012 buiten beschouwing). Om echt duurzaam te werken gebruiken we Permacultuur Tuinieren en verzorgen in de aanloopfase workshops hierover.

Betrokkenheid van een Permacultuur hovenier is dus een duurzame vereiste voor dit project.

Over de schrijver

Wim is bestuursvoorzitter van de Stichting Wijkberaad Vruchtenbuurt. Daarnaast is hij accounthouder voor de digitale muurkrant en hoofdredacteur van VruchtenMail en VruchtenPers.